Кышкы чай жана ал эмнеси менен пайдалуу!
- Имбирь чайы
Курамы:
-1 л суу,
-3 аш. к. сүрүлгөн имбирь (же майда тууралган имбирь),
-3 аш.к. бал,
-бир чымчым талкаланган кара калемпир,
-1 лимон же апельсин,
тууралган жалбыз жалбырагы (каалоо боюнча).
Даярдоо:
Кайнаган сууга сүрүлгөн имбирди салабыз. Эки мүнөттөй кайнаган соң, чыныга чыпкалап алабыз. Андан кийин калемпир, лимон (апельсин), жалбыз жана бал кошобуз. Ысык боюнча беребиз.
- Чычырканак чайы
Курамы:
-150 г чычырканак,
-2 аш. к. кара чай,
-2 аш. к. бал,
-500 мл суу.
Даярдоо:
Чычырканактын мөмөсүн кылдаттык менен чайкап, 2/3 бөлүгүн кашык менен эзиңиз. Чайнекке чычырканак пюресин, калган мөмөнү жана кара чайды салыңыз. Үстүнө кайнак суу куюп, аны 10-15 мүнөткө дем алуусу үчүн ороп коюңуз. Даяр чайды чыныларга торду тосуп куюңуз, үстүнө бал кошуңуз. Бул суусундукту кара чай кошпостон дагы даярдоого болот.
- Корица кошулган жалбыздуу Марокко чайы
Курамы:
-1-2 таякча корица,
-4 боо гвоздика,
-апельсиндин кабыгы,
-лимондун же лаймдын кабыгы,
-кургатылган имбирь (3 тилим),
-1 лайм,
-1-2 бөлүк күрөң шекер,
-жалбыз боосу,
-3 ч.к. кара жалбырак чай,
- 500 мл суу.
Даярдоо:
Апельсиндин жана лимондун кабыгын алыңыз, тилим кылып туураңыз. Жалбызды чайнекке салыңыз. Андан кийин чайнекке 2 таякча корицаны салып, ага гвоздиканы, апельсиндин жана лимондун кабыгын, тууралган лимонду жана имбирди, 2 бөлүк күрөң шекерди, жалбызды, 3 чай кашык чай салып, кайнак суу куюңуз. Чай даяр!
- Бал кошулган ит мурун чайы
Курамы:
-20 г ит мурун мөмөсү,
-15 г бал,
-5 г лимон ширеси,
-200 мл суу.
Даярдоо:
Ит мурундун кургатылган мөмөсүз эзип, кайнак суу куюңуз. Эмалданган идишде капкагы жабык абалда 10 мүнөт кайнатыңыз, андан кийин 10 мүнөттөй дем алуусуна убакыт бериңиз. Аны чыпкалап, бал жана лимон ширесин кошуңуз.
- Жалбыз кошулган ромашка чайы
Курамы:
-1 ч.к. кара чай
-1 ч.к. ромашка гүлү
-1 ч.к. жалбыз
-1,5 стакан суу
Даярдоо:
Ромашкага, чайга жана жалбызга кайнак суу куюп, ан 10 мүнөттөй кармаңыз. Чайды чыпкалаңыз. Чайды берүүдө бал кошуңуз. Тизмеге кайтуу